12 maj 2006

Regleringssjuka på EU-nivå

Sveriges kommunikationsminister Ulrika Messing har nu meddelat att Sverige kommer ställa sig bakom ett direktiv om att teleoperatörerna inte ska få ta ut mer än "faktiska merkostnader" vid mobilsamtal i andra länder. Vem som ska avgöra vilken kostnad som är verklig och vilken som är påhittad framgår inte. Kanske staten; kanske i slutändan EG-domstolen. Man tar sig för pannan.

Jag har tidigare på bloggen och i artikelform tagit upp de helt sjuka samtalstaxorna när man ringer på andra sidan Öresund. Syftet med att ta upp denna fråga var att utöva påtryckningar. Konsumentmakt, om man så vill. Ett bolag, Tre, har redan en billig Öresundstaxa. Låt konkurrens och kundval få råda - bara vi kunder är vaksamma!

Att reglera priser på EU-nivå är rena rama planekonomin. Det är ju inte fråga om diskriminering på grund av nationalitet/medborgarskap, eftersom fördyringen gäller alla som har abonnemang, oavsett härkomst. Det är antagligen därför som ny lagstiftning på EU-nivå över huvud taget övervägs. Dagens EG-rätt förbjuder nämligen sedan länge diskriminering på grund av nationalitet och/eller medborgarskap.

EU ska inte ägna sig åt att bestämma vilka teletaxor som är rimliga. Det måste vi kunder göra.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Du är helt fel ute med din negativa EU-vinkling. Det är inte alls så det är. Ta reda på fakta först.

Ilan Sadé sa...

Fakta är att Sveriges nuvarande regering och EU-kommissionären som ansvarar för området telekommunikation vill förbjuda mobiloperatörer att ta ut "överpris".

Jag anser att det är riktigt illa att många operatörer inte tycks ha några som helst avtal med utländska kolleger för att hålla priserna nere. Men det är privata företag vi har att göra med. EU ska ägna sig åt att förhindra STATER från att uppställa protektionistiska handelshinder - inte att bestämma vad som är ett rimligt högsta pris på telemarknaden.

Anonym sa...

Tror du ja!

Hearing om roaming (= EP:s aktivitet att driva fram lägre mobilpriser) under ordförandeskap av en svenska.
Hearingen gav intrycket av att det börjar röra på sig till sommaren. Räkna med nya intressanta mobilerbjudanden och ökad konkurrens ! Till hösten kommer lagstiftningen. Ju mer mobilbolagen nu pressar priserna desto mildare kan man vänta sig att lagstiftningen blir. Det stora kruxet är egentligen inte norra, utan södra Europa (Malta, Cypern m.m.). Norden är rätt justa med priserna. Men man måste ju betala de höga priserna i söder för det är ju inte direkt norrut folk drar på sommaren. Även om konkurrensen måste vara effektiv för konsumenternas skull så får ju den politiska pressen inte bli så hård att bolagen går omkull på ställen där vi inte kan vara utan dem. Politiker som ger sig på priser får man se upp med - någon regelrätt prisreglering vore inte lämplig. Ofta kan transparensintrumentet göra underverk. Det kommer vi sannolikt att se här samt när tjänstedirektivet har implementerats (genomförts på nationell nivå).

Ilan Sadé sa...

Men priset är ju just vad EU-kommssionen tänker ge sig på via lagstiftning. Och jag håller helt med dig om att man ska hålla sig borta från prisregleringar.

Det är i och för sig bra att det börjar hända saker på marknaden, men man ska vara försiktig med att använda lagstiftning som hot. När det gäller priserna vid resor mellan Sverige och Danmark har bolaget Tre redan en Öresundstaxa, och fler kan tänkas följa efter. Detta innan hoten om lagstiftning på EU-nivå började skalla.

Vi måste i största allmänhet börja tro mer på att påverka genom civilsamhället, istället för att kräva regleringar! Annars kommer Europa att reglera sig själv till döds.

Den dyraste taxan för samtal i andra länder som jag hittills har råkat ut för är faktiskt i Danmark... Men jag har varken varit på Malta eller Cypern, så jag kan inte jämföra.