Jag deltog igår i ett slags rundabordssamtal om EU-politik i allmänhet och EU:s påverkan på arbetsmarknaden i synnerhet, som anordnades av TCO i Malmö. TCO förefaller vara intresserade av konstruktivt samtal, vilket de ska ha all heder för. Frågan om låglönekonkurrens sedan gränserna har rivits inom EU är invecklad och är särskilt olämplig att använda som grund för uppblåsta skrämselutspel.
Den skandinaviska modellen på arbetsmarknaden, med hög organisationsgrad hos arbetsmarknadens parter och avsaknad av lagfästa minimilöner, blir givetvis hårt ansatt när tjänsteföretag och arbetare från Östeuropa får göra insteg här. I och med att här inte finns minimilöner enligt lag blir det omöjligt för svenska myndigheter att lägga sig i lönefrågan. Det gör fackförbunden istället genom att ta till stridsåtgärder. Nu fruktar facket att EG-domstolen i praktiken ska tvinga in Sverige i något slags minimilönesystem, efter det så kallade Vaxholmfallet.
Men allting är inte svart och vitt. EU:s tjänstesektor måste växa snabbare. Europas ekonomi sackar i den globala konkurrensen. Den öppnare tjänstemarknaden skapar dessutom nya jobb här, i och med att våra företag och medborgare kan ta sig in på andra EU-länders marknader. Vaxholmfallet är för övrigt ett typexempel på hur facket (Byggnads) misskötte situationen, och valde stenhård - för att inte säga orättfärdig - konfrontation istället för en mer ödmjuk förhandlingslösning. Byggnads krävde inte att företaget åtminstone skulle betala ut lägstalönen enligt kollektivavtal, utan betydligt mer än det.
Som gränsregion är Skåne särskilt påverkat av utvecklingen. Företagare från exempelvis Polen kan lätt komma över för att utföra snabba beställningsjobb hos privatkunder. Att upprätthålla något slags 100-procentigt kontrollsystem över vilka lönevillkor som gäller för gästerna är väl i det närmaste omöjligt, om vi vill ha en öppenhet inför Europa. Och det vill jag ha. En av slutsatserna man kan dra är att vi helt enkelt får kämpa på och konkurrera med kvalitet, kundkännedom och mer komplexa tjänster. Det är även bra att Alliansen nu föreslår sänkningar av arbetsgivaravgifter inon tjänstesektorn.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar