29 maj 2006

Vård utomlands - på vems bekostnad?

Skånska Dagbladets Susanne Björkenheim står åter igen för en bra och utredande artikel om den skånska sjukvården (dock ej på nätet - när ska Skånskan komma med i den matchen?). Nu är det vårdsökande utomlands och EG-rätten som är i fokus.

En dom i EG-domstolen gav en brittisk medbograre rätt att få vård i Frankrike och skicka notan till brittiska staten, som är huvudman för sjukvården där. Kan man inte få vård inom rimlig tid i hemlandet menar EG-domstolen att man får köpa vården i annat EU-land utan att diskrimineras i förhållande till dem som får vården hemma.

Ingrid Lennerwald (s), regionråd med ansvar för sjukvården, intar en tveksam och defensiv hållning. Hon kritiserar att försäkringskassan kan komma att avgöra om vård ska få ske i annat EU-land, medan Region Skåne snällt får betala. Idag betalar försäkringskassan. Där har hon en poäng, samtidigt som hon hycklar, eftersom detta med splittring mellan makt och ansvar är själva idén med socialdemokratisk politik. Nu vill hon driva igenom i regionfullmäktige att regionen ska ge något slags "förhandstillstånd" till patienter som vill vårdas i annat EU-land.

Jag förstår inte varför nuvarande regionledning inte tänker mer offensivt och framåtsyftande. Patienten borde inte behöva söka särskilt tillstånd för vård i t ex Köpenhamn. Genom avtal med de danska sjukvårdsregionerna/danska staten skulle man kunna införa fritt vårdsökande över Öresund för av läkare diagnostiserade krämpor. Inför inte en massa extrasteg för att få tillstånd för än det ena, än det andra. Inför framförallt inte särskilda regler för vård på andra sidan sundet!

Som vanligt, vilket jag har upprepat jämt och ständigt på denna blogg, så gäller det att skapa mer decentralisering inom sjukvården för att långsiktigt korta köerna.

2 kommentarer:

Malte Lewan sa...

Vad jag förstår har du rätt i denna sakfråga om regionens önskan att patienter först ska ha förhandstillstånd. Men jag är, med utgångpunkt från en av dina sidokommentarer, också inne på ett totalt stickspår nedan...

Det finns ett antal journalister som är mer intresserade av regionala frågor än andra. Susanne Björkenheim i Skånskan (f d Kristianstadsbladet) är en. Göran A Nilsson i Sydsvenskan är en annan. Kanske Bo Börrefors och Stefan Olofson i Skånskan kan räknas dit. KvP:s Peter J Olsson förstås. Lars Stjernkvist, som politisk kolumnist, men på ett negativt sätt. Vilka fler?

Ilan Sadé sa...

Per Roijer, Sydsvenksan. Brukar bevaka regionpolitiken.