07 maj 2006

"Centern nyckeln i låset"

Sydsvenska Dagbladets ledarsida menar implicit att (c) är nyckeln till maktskifte i Sverige och hävdar vidare, med hänvisning till någon enstaka opinionsmätning som visade dåligt stöd för partiet, att den där opinionsvinnande frågan fortfarande saknas i partiets arsenal. Detta har föranlett Göran Hansson på "Blog Skåneland" att komma med ett förslag: en decentralisering av partiet genom att upprätta starka och mer självständiga regiondistrikt. Hansson ser en koppling mellan partiets organisatoriska uppbyggnad och dess politik. En starkare regional organisation skulle mer aktivt kunna föra en politik som är anpassad till regionen i fråga. Centerpartiet skulle i och med Hanssons förslag bli unikt som riksparti i Sverige, i och med att det skulle få en i det närmaste federal uppbyggnad.

Göran Hanssons tankegång är högst intressant. Frågan är vad som utmärker Centerpartiet i en tid då den borgerliga alliansen blir allt fastare och dess politik mer enhetlig. Moderaterna har en profil i skattefrågor och arbetslinjen - att det alltid ska löna sig att arbeta. Folkpartiet har hög profil i utbildnings- och integrationsfrågor. Kristdemokraterna värnar om och vill stärka familjen som levnadsform och står mest öppet för det socialkonservativa inslaget i alliansen. Vad tillför Centerpartiet?

Jag brukar framhäva två områden: miljöengagemang och federalistiska idéer om hur samhället ska styras. Partiet värnar, precis som (kd), om samhällets små gemenskaper, men är inte så bundet vid enbart kärnfamiljen. Därtill kommer ett engagemang för kommunalt och regionalt självstyre. Detta engagemang måste dock bli betydligt mer framträdande och genomsyra all politik, för att inte stanna vid floskler att dra upp vid högtidliga tillfällen. Om partiet fick en mer federalt uppbyggd organisation skulle givetvis de federalistiska idéerna och, på sina håll, regionalismen få ett betydligt större utrymme.

Centerpartiet håller faktiskt på att se över sin organisation inför stämman 2007 (även om arbetet nog ligger lågt nu i valrörelsen). I synnerhet Skånedistriktet borde lyfta fram förslaget om en federalt uppbyggd organisation i den processen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Very pretty design! Keep up the good work. Thanks.
»