30 maj 2006

Öresunds arbetsmarknad i fokus

Aktuellt kl. 21 hade just ett långt reportage om arbetsmarknaden i Öresundsregionen, och den stora skillnaden mellan Själland och Skåne. Kort och gott: Själland efterfrågar, Skåne bjuder ut. Frågorna om Öresundsintegration håller på att växa i betydelse och uppmärksamhet.

Sydsvenska Handelskammaren har presenterat en rapport, Näringslivets Öresundsindex 2006, som också har blivit rejält omskriven. I rapporten graderas integrationen inom olika områden. Det som segar efter är just arbetsmarknaden. Regler för skatter, socialförsäkringar och pensioner lägger hinder i vägen.

Det är därför en av mina viktigaste valfrågor är en gemensam skattemyndighet för Öresundsregionen.

Det finns ett ansvarigt statsråd för Öresundsfrågor: Berit Andnor. I stort sett ingen i Skåne känner till detta (många vet nog inte ens vem hon är). Sydsvenska Handelskammaren gör ett lite underfundigt utspel om att de har ett arbetsrum till hennes förfogande, om hon vill visa sig lite mer i regionen. Jag skulle snarare säga att hon gärna får besöka oss, men då som gäst istället för som makthavare. Nyckeln till politiskt ledarskap i Öresundsfrågor ligger inte i Rosenbad. Den ligger i regionhuset i Kristianstad. Nu måste bara regionen få mer att säga till om i de avgörande frågorna.

Inga kommentarer: