04 maj 2006

"Dagens Samhälle" - byråkratins Pravda

Sveriges Kommuner och Landstings husorgan "Dagens Samhälle" bryr sig aldrig om samhället - bara om byråkratin och dess perspektiv på saker och ting. Chefredaktörens krönika i senaste numret (ej på nätet) följer mönstret helt och hållet. "För medborgarna i allmänhet spelar inte styrningen och organisationen av den offentliga sektorn så stor roll. Man vill veta vart man vänder sig och vem som har ansvar för att snön röjs och sjukvården fungerar", skriver Lena Hörngren, som även menar att dragning av länsgränser är av "mindre betydelse".

Jaså? Lägg då ned alla kommuner i ett nafs, så ska vi se om folk tar det med en axelryckning. Eller varför inte lägga ned staten? Folk bryr ju sig inte...

Hörngren visar att hon inte har förstått att folkstyre måste bygga på känsla av tillhörighet och identitet hos medborgarna. Dagens Samhälle är byråkratins Pravda - och det ur många synvinklar. Det teknokratiska synsättet står mig upp i halsen!

För övrigt säger exemplet "snöröjning" rätt mycket om perspektivet. Det är inte Skåne hon har haft i tankarna, men hon generaliserar så det står härliga till.

Som man ropar får man svar. Bryr vi oss om landstingets existens? Nä. Bryr vi oss om att mer makt ska flyttas till Skåne från Stockholm och att integrationen över Öresund fungerar bättre? Ja.

När ska Skåne lämna byråkratins lekstuga - Sveriges Kommuner och Landsting? Det kostar ca 24 miljoner om året att vara med i klubben.

1 kommentar:

Anonym sa...

Your are Nice. And so is your site! Maybe you need some more pictures. Will return in the near future.
»