30 juni 2006

Roliga timmen

Och här en smula smårolig underhållning, sådär lagom till helgen. Barnsligt, men kul, eller hur? Det tycks vara en hemsida som har varit uppe ett bra tag, med tanke på vilka ministrar som dyker upp, men ändå...

www.socialdemokrat.se

Tips från Annie!

Läroplan värd namnet

Malte Lewan Neelsen har satt ljuskäglan på en artikel i Sydsvenskan om brister i historieundervisningen. Man ska kalla en spade för en spade, och det är faktiskt fråga om fullständigt förfall inom skola och gymnasium. Samtidigt som betygen trissas upp gröps kunskapsinnehållet ur. Historielärare Karin Callmer försöker inte försköna bilden, utan berättar att elever med toppbetyg inte har en aning om historien från 1800-talet och bakåt.

Läroplaner som anger vad elever skall kunna är "ett minne blott". Det är en viktig del av problemet. Om man inte vet vad elever ska kunna blir målformuleringarna i riktlinjerna för betygsättning bara snömos.

Men Malte är, som vaken regionalist, inte heller särskilt begeistrad i idén att staten åter skulle peka ut exakt vad elever ska lära sig.

Slutsatsen måste bli att det offentliga måste upprätta läroplaner värda namnet, men att en vi bör vara öppna för regionalt inflytande på planen i ett antal ämnen. Här kan man förvisso vara öppen för skillnader i maktfördelningen mellan olika delar av landet.

28 juni 2006

Kampfisk istället för kamphund?

Ytterligare angrepp på människor har rapporterats sedan mitt förra inlägg om kamphundar. Kvällsposten har haft en artikelserie om bestarna, och det har visats sig att folk i gemen är väldigt upprörda över hundterrorn. Jag delar upprördheten. I takt med att pressreferaten blir fler börjar det dock bli mer och mer klart att det är hundägarna som upprördheten borde riktas mot. Gång på gång beskrivs hur hundägare efter angreppet tar hunden och...går därifrån utan ett ljud! Vilket avskyvärt beteende! Vilken feghet! Vilka kräk!

Jag är själv uppvuxen med stor hund och har lika stor passion för djur. Men hundar som utan vidare angriper människor ska inte vistas bland människor. Lagstiftningen med strikt skadeståndsansvar är otillräcklig. Obligatorisk skadeståndsförsäkring är ett förslag som har väckts; större möjligheter för polisen att avliva hunden är ett annat. Bådadera borde kanske förverkligas.

Man kan ju alltid skaffa sig en kampfisk istället. Den håller sig garanterat i sitt akvarium. Kampfisken Sten på hotell Sten Stensson i Eslöv har blivit en helt osannolik följetong i massmedia, sedan miljöförvaltningen dömde ut hans förra akvarium som varande för litet. Nu skrivs det om Stens två tilltänkta flickvänner, vilka ska ingå i ett promiskuöst menage-à-trois. Hur vet de förresten att firren är straight? (Ser han inte lite väl prålig ut på bilden?) Jag väntar bara på när den journalistiska smekmånaden är över, och skriverierna går över till att kommentera Stens nakenchock, Stens vilda natt bland Eslövs svartklubbar, eller knarkbeslaget i Stens gälfickor.

Se, detta lands nyhetsvärdering är spännande...

27 juni 2006

Folkpartiet på rätt spår

I en nyligen framlagd aktionsplan upprepar folkpartiet sitt krav på språktest för medborgarskap i Sverige och kompletterar med åtskilliga förslag för att höja kunskapsnivån i svenska hos invandrare.

Språktest är en rimlig åtgärd för att förbättra svenskkunskaperna. I aktionsplanen påpekas även, intressant nog, att det i Storbritannien även går bra att låta sig testas i walesiska, skotska eller gaeliska. Kravet på ökade språkkunskaper ska alltså inte användas som ytterligare ett verktyg för att trycka ned regionala mål och dialekter. I Sverige skulle detta kunna ta sig uttryck i att det svenska, enhetliga skriftspråket kompletteras med regional ordkunskap och fonetik.

26 juni 2006

(S)-riksdagsman angriper vårt initiativ

Riksdagsmannen Leif Jakobsson (s) från Malmö går idag till frontalangrepp på idén om att utarbeta en stadga för Skåne eller Scania (Skåne+Halland+Blekinge) på uppdrag av regionfullmäktige. Denna idé framförde jag, tre regionpolitiker från de andra tre allianspartierna, samt konsulten Anders L. Hansson i en artikel i SDS den 4 juni.

Taktiken lyser igenom. Genom flera missriktade tillmälen och påståenden om vad vi undertecknare står för försöker Jakobsson framställa vårt initiativ som galenskaper, och därmed sätta punkt för diskussionen. Varför? Vad är Jakobsson rädd för?

Jakobsson berättar att han minsann i sitt "dagliga värv som riksdagsledamot" för Skånes och Malmös talan = drar hem pengar. Vi ska tacka för stålarna och hålla flabben. Men tänk om det inte är pengar som är vårt främsta mål med stärkt självstyre?

För att ändå ta upp frågan om pengar och utjämning mellan regioner står det inte en stavelse i vår artikel om att sådan solidaritet skulle upphöra. Tvärtom finns det ett standgande om regionens bidrag till staten i utkastet till stadga. Dessutom - tänk om det är så, att ekonomisk tillväxt faktiskt får bättre förutsättningar med starkare självstyre, så att vi därmed alla blir vinnare - både Skåne/Scania och övriga landet? Ekonomi är inget nollsummespel; kakan måste bakas innan den kan fördelas.

Jakobssons artikel kanske sätter igång en nyttig debatt inom socialdemokratin i Skåne. Är det Jakobssons förhållningssätt som gäller för (s) i Skåne?

Ta vara på kultur och skönhet

Under midsommarhelgen var jag på Södra Näs utanför Varberg, där sommarstugor och permanentbostäder fylkas allt tätare. Stilblandningen gör inte alltid skönheten en tjänst. Allra värst är de mest påkostade vulgo-schabraken, där sportbilen står och prålar utanför. Hur fasen fick de bygglov? Mexitegel är min sju ingen mänsklig rättighet.

Över huvud taget är vården av kulturlandskapet, dit jag även räknar våra städer, en intressant fråga att begrunda. Ett skönt kulturlandskap brukar kännetecknas av att man i byggandet har använt sig av lokalt material och slår bryggor mellan gammalt och nytt. Modern arkitektur kan alltid hämta linjer och färger från landskapet och den gamla bebyggelsen, utan att hänfalla åt pastisch. Detta är ofta kännetecknet för riktigt lyckade nybyggen. Som i alla andra sammanhang handlar skönhet om måttfullhet, jämvikt och att lyfta fram och förfina de naturliga tillgångar som redan finns.

I kommunpolitiken är däremot diskussioner om stil och riktlinjer för arkitekturen fullständigt frånvarande. Väldigt mycket makt läggs hos byggherrarna. Kommunala bostadsbolaget smäller upp betongklossar, eller - som idag - rena glasterrarierna, medan privatpersoner kan beställa Barbies poolvilla ur kataloger. Samma (o)stil världen över...

Kanske borde vi se över hela planeringsprocessen för att försäkra oss om större varsamhet och stifullhet. Kommunerna står i första ledet, så kommunkandidater i politiken borde verkligen fundera över detta. Men även kandidater till de andra nivåerna kan göra insatser. Region Skånes kulturnämnd skulle t ex kunna vara en mycket aktiv pådrivare. Arkitektur och kulturlandskap i största allmänhet har ju ofta regional särprägel. Region Skåne måste våga ta ut svängarna. I framtiden skulle man kunna tänka sig viss regional plan- och bygglagstiftning.

20 juni 2006

Intervjuad av Ekot

För fyra år sedan intervjuades jag om varför Centerpartiet hade så få personer med invandrarbakgrund på sina listor i valet. Nu hörde de av sig igen från Ekot. Centerpartiet har i en jämförelse med alla riksdagspartier minst andel personer med utländsk bakgrund på sina listor. Se och lyssna här.

Representationen har blivit bättre nu, även om förändringen i förhållande till 2002 inte är så stor som jag hade hoppats. Flera faktorer påverkar utfallet.

- Partiet är fortfarande mycket svagt i större och medelstora städer, där invandrartätheten är som störst.
- Partiet är en rörelse som inte har någora tydliga motsvarigheter utanför Norden, vilket gör att kännedomen om partiet bland utomnordiska invandrare blir extra liten.
- Partiet var i en nedgångsperiod mellan 1973-2002, vilket gör det svårare för nya personer att komma in i beslutande församlingar och skapa dynamik.

Vi partiaktiva måste helt enkelt jobba hårdare med att värva väljare och sympatisörer i städerna. Om medlemskåren är skev i sin sammansättning blir givetvis även valsedlarna det.

Folk ska däremot inte kvoteras in på grundval av deras härkomst, och jag är skeptisk till särskilda satsningar mot just "invandrare" som grupp. Med fokus på kompetens och med ett genombrott i städerna i årets val finns det goda förutsättningar för att antalet medlemmar med invandrarbakgrund ökar, och att åtskilliga kandidater med invandrarbakgrund även blir invalda i de beslutande församlingarna.

19 juni 2006

Katalonien röstade för mer självstyre

Katalanerna gick igår till valurnorna för att rösta om förslaget till ny uppgörelse med spanska staten om regionalt självstyre. Det blev ett rungande ja, vilket bl. a. glädjer det stora liberal-konservativa partiet Convergència i Unió.

Valdeltagandet blev ganska lågt - under 50%. Kanske finns det delvis en förklaring i att Katalonien är en "magnetregion" med stor andel inflyttade från övriga Spanien och världen, vilka måhända inte känner sig lika berörda av frågan som de infödda katalanerna.

Folkomröstningen har även kommenterats av riksdagsman Johan Linander här.

18 juni 2006

Sprang för Öresundsintegration

Centerpartiet i Malmö ställde upp med ett helt lag i Broloppet. Vi sprang helt enkelt för Öresundsintegration på en ytterst lämplig, symbolladdad sträcka.

Rapport: jag sprang de 21 097 metrarna på tiden 1:48:36 (preliminär tid, Broloppets hemsida). De första två tredjedelarna gick, som jag kände det, ganska snabbt och smidigt. Sista tredjedelen var mördande - där tappade jag en del tid. Men så var det också mitt första tävlingslopp, och jag har aldrig tävlingslöpt så lång sträcka förr.

Gissa om det kändes i benen idag...

Rödgula vimpeln

Stiftelsen Skåneländska Flaggans Dag har nu satt igång en kampanj på nätet inför den 16 juli, som är Skåneländska Flaggans Dag (infaller alltid tredje söndagen i juli). Genom att klicka på vimpeln i marginalen här till höger kommer du till stiftelsens sida, där det också finns en undersida med anvisningar för hur du själv kan lägga upp vimpeln på din egen hemsida.

Vimpeln står för en uppmaning att flagga rödgult den 16 juli och stolthet över landskapet och dess kultur. Lägg upp den på din sida och uppmana dina vänner och bekanta att göra detsamma!

Det finns som sagt anvisningar på sidan. Det du behöver göra är att spara själva bilden på en Internetserver, lägga in html-koden på din egen hemsidas mall ("template") och skriva in bildens nya adress i html-kodens andra halva (efter img src=). Färdigt!

Danskar köper i städerna - holländare på landsbygden

Flera artiklar i dagspressen har på sistone uppmärksammat att holländska familjer köper skånska lantbruk - till en tredjedel av markpriset i jämförelse med Nederländerna. Detta är en intressant utveckling, som visar hur attraktivt det skånska kulturlandskapet faktiskt är. De nya familjerna bidrar till ett livskraftigt skånskt lantbruk och ser till så att kulturlandskapet lever vidare. Och integrationen går, föga förvånande, som på räls...

17 juni 2006

Intressanta SCB-siffror

Statistiska Centralbyrån har publicerat sin omfattande partisympatiundersökning för maj 2006. Det är oerhört jämnt mellan blocken. Centerpartiet, som oftast brukar få lägre i opinionsmätningar än på valdagen, har med 6,2% en hyfsad grund för att göra ett bra val.

Vad som är särskilt intressant är de stora regionala skillnaderna - se Dick Erixons blogg. Skåne och Blekinge är numera borgerliga tillsammans, vilket innebär att Skåne ensamt är ännu lite mer borgerligt, eftersom Blekinge av tradition är rött.

Men titta på "Stormalmö" (Malmö-Lund med kranskommuner). Även om där i skrivande stund måste ha smugit sig in ett fel bland siffrorna (Stormalmös siffror blir mer än 100% tillsammans, när jag läser detta) har vi att göra med ett av de borgerligaste områdena i tabellen. Malmö är på väg att rysta av sig betongsossarna.

14 juni 2006

Maud Olofsson om Öresundsintegration

Förra lördagen hade Maud Olofsson och Sydsvenska Handelskammarens verkställande direktör Stephan Müchler en debattartikel i Sydsvenkan om vad Sverige kan lära av den danska arbetsmarknadsmodellen. De kommer även in på frågan om bättre Öresundsintegration och stärkt regionalt självstyre.

Olofsson var för övrigt på besök i Malmö igår vid ett seminarium anordnat av Öresundsinstitutet.

Väck med kamphundarna!

Det är mer och mer frustrerande att se och läsa om alla dessa utskurna ryggbiffar till hundar och deras fullständigt omoraliska ägare (ibland även de utskurna ryggbiffar). Situationen i Malmö är ohållbar! Det finns människor som tror att de inte har några skyldigheter gentemot sina medmänniskor. Samhället ska däremot tydligen ha mängder av skyldigheter gentemot dem!

En hund som oprovocerat hugger tag i en persons ben är en knäpp hund. Om ägaren har gjort den knäpp eller om den blev knäpp genom avel, eller både och, är mig likgiltigt. Polisen måste har rätt till omedelbar avlivning.

Den lilla bloggpausen över

Jag har haft en liten paus i bloggandet, beroende på mängder av andra skrivuppdrag som ligger hopade och en intensivkurs i aikido i helgen som gick (som för övrigt gav mig den värsta träningsvärk som jag någonsin har varit med om).

Men nu ska det bli bättring!

09 juni 2006

Alliansens för Skåne har budgetförslag

Igår presenterade Allians för Skåne ett gemensamt budgetförslag, något som inte har skett tidigare. Bra initiativ!

Vad angår budgeten så kan undertecknad bocka av flera punkter som finns i mitt eget personvalsprogram. Sydsvenskan skriver ingenting om dessa förslag. Alliansen föreslår att en skånsk beskickning ska öppnas i Stockholm för att bevaka och påverka (punkt 1 i mitt program). Öresundsintegrationen, slopande av flygskatten och övertagande av arbetsmarknadspolitiken tas upp som exempel på påverkansområden i Skånska Dagbladet (ej på nätet). Vidare föreslår Alliansen att vårdsökandet ska bli betydligt friare, vilket är glädjande (punkt 8). Däremot föreslås inte några stora, drastiska utförsäljningar av sjukhus, vilket väl kan stämma överens med min bedömning om att man bör finna en god jämvikt mellan offentligt och privat (punkt 9).

Budgeten har en svaghet, nämligen dess omfång. Alliansen räknar kallt med ökade statsbidrag från en borgerlig regering i Stockholm. Sådär bör man inte räkna, menar jag. Osäkerheten är stor, och dessutom innebär detta ett ökat beroende av staten. Detta är något man bör undvika att räkna med i budgetar.

Allians för Skåne måste ta regionens ekonomi på största allvar efter ett maktskifte. Soliditeten ligger på minus idag, och det finns en växande pensionsskuld att ta med i beräkningarna.

Mitt helhetsbetyg: bra budget med goda ambitioner när det gäller självstyret och vårdpolitiken, men vi måste ständigt ha ekonomin under uppsikt och vara lite mer gnidna i vissa lägen.

05 juni 2006

"Nationaldagen" - innehållslöst elitprojekt

Babblet om nationaldagen står mig upp i halsen nu. SVT lät morgonsoffan fyllas av gäster som skulle diskutera dess innebörd. Statsapparaten och landets kommuner gör vad de kan för att få igång något slags firande. Men allt är bara fasad. Det finns inget innehåll.

I inget annat land som jag känner till skulle journalister, kändisar m fl sitta och undervisa folket i vad det ska göra på landets högtidsdag. Denna högtidsdag är nämligen i de flesta länder (i alla fall där den verkligen firas folkligt) förbunden med en viktig del av medborgarnas självbild - vad det innebär att vara amerikan, dansk, fransman, israel. Många - ja, säkert de flesta - har statens självständighet som grund för högtiden. Andra har revolutioner eller antagandet av en ny grundlag som händelse värd att fira. Erfarenheter från Andra Världskriget påverkar dessutom väldigt många så kallade nationaldagar i Europa och ger dem en ny, genuin mening. I Danmark och Norge kan vi t ex se detta.

I Sverige har man nu gått så långt så att man har instiftat en statlig helgdag (genom att ta bort en kristen helgdag med tusenåriga anor) och funderar nu över vad man ska hitta på. Nu börjar dagen istället fyllas med politiskt korrekta jippon som statsmedia och offentliga sektorn regisserar. Dagen är på väg att politiseras.

Jag säger som så många andra: om det finns någon dag som skulle kunna göra anspråk på något slags högtidsdag för Sverige så är det Midsommar. Lägg ner 6:e juni som så kallad nationaldag och låt istället Midsommardagen bli svenska flaggans dag. Det kostar ingenting, eftersom det redan är en helgdag. Även jag som regionalist tycker att Midsommar står för någonting svenskt/nordiskt som jag ser som positivt - hyllningen till naturen, ljuset, sommaren. Det känns bättre. Det känns inkluderande.

När kungen den 6:e juni kommer till Malmö IP för att låta sig hyllas med kungssång och fyrfaldiga leven för Sverige är det någonting som trycker på mina axlar och klämmer i magen.

04 juni 2006

Sydsvenskan idag

I dagens Sydsvenskan finner du en artikel undertecknad av fyra borgerliga politiker i Skåne, däribland jag, samt konsulten Anders L. Hansson. Artikeln är ett unikt initiativ som faktiskt innebär en utmaning av Ansvarskommittén och grundlagsutredningen. Vi vill efter en borgerlig valseger i Skåne sätta igång en process för att frambringa en grundstadga för Skåne, alternativt Scania (Skåne, Blekinge, Halland). Vi hänvisar till ett utkast till stadga, som skulle kunna ligga till grund för kommande förhandlingar.

Detta är bara början på en debatt som vi vill föra i valrörelsen. Staten ska inte tro att den genom att låta Ansvarskommittén lägga sitt slutbetänkande efter valet kan sopa frågorna under mattan. Nu är mattan bortdragen.

Länk till artikeln i Sydsvenskan.

Länkt till stadgeutkastet på Anders L Hanssons blogg.

03 juni 2006

Skåne och flyktingmottagning

Svenska Dagbladet och Sveriges Radio har som huvudnyhet idag att det råder stor skillnad regionalt inom Sverige i synen på flyktingmottagning, med Skåne och Blekinge som den mest kritiska regionen. Resultatet tycks förvåna statsvetaren Marie Demker.

För egen del är jag inte förvånad, och jag tycker att man ska vara försiktig med att dra förhastade slutsatser i just skåningars syn på flyktingar. Många andra värderingar och attityder gömmer sig i en komplex väv bakom detta utfall.

Demker är inne på att det finns andra politiska dimensioner än en ekonomistisk höger-vänsterskala som gör sig gällande i Skåne och andra delar av Sydsverige. Detta är helt riktigt. Ställningen gentemot svenska staten är en sådan dimension. Många, många års frustration över att den egna majoritetskulturen blir nedtryckt kan leda till en negativ inställning till ett mångkulturellt samhälle. Först blir man själv nedtryckt, sedan ska nyanlända kulturyttringar hyllas enligt statliga direktiv. Där kan vi finna en psykologisk förklaring.

När Demker lite trevande även tar upp konflikten stad-land är hon dock väldigt oprecis. Det jag uppfattar att hon är ute efter är att Skåne har präglats av ett slags småborgerlig byakultur, som har rötter hundratals år tillbaka i tiden. Proletariseringen och konflikten brukspatron-arbetare som har märkt det politiska klimatet så hårt i Mellansverige och längs Norrlandskusten blev inte lika dominant i Skåne. Därmed får andra frågor än kapital-arbete större plats. I byakulturen ingår dessutom en skepsis inför folk "udanifra" (så kallades min morfar och mormor med barn när de flyttade till Skanör på 50-talet - från Malmö!).

För det tredje finns en närhet till Danmark geografiskt och delvis kulturellt, där invandringskritiska partier har haft en stark ställning sedan 70-talet.

För det fjärde ska man inte dra för stora växlar på begreppet "flyktingar". Folk förknippar det genast med invandring i största allmänhet. Jag tror ändå att viljan att hjälpa folk undan politiska och/eller religiösa förföljelser är stor. Det som kan problematiseras - och där har man en del poänger i Danmark - är omfattande invandring av ekonomiska skäl, anhöriginvandring utan försörjningskrav, samt den undermåliga integrationspolitiken.

Jag tycker att det är viktigt att ta upp dessa frågor till behandling, för att inte lämna fältet fritt åt ytterlighetskrafter och folk som sprider ren rasism. Frustration bland folk över att politikerna backar ur kan dessutom leda till onyanserad kritik, som kan drabba alla invandrare som grupp.

02 juni 2006

Förvirringen total

Efter att ha kommit fram till att det finns vissa kulturella skillnader inom Sverige, och att de regionala särdragen är en viktig del av ett kulturarv som vi har att förvalta och utveckla, blir man extra känslig för fadäser och verbala volter i massmedia. Inte så att jag är någon fanatiker som tar illa upp av misstag i benämningar, men detta börjar ju faktiskt ta priset.

Eslövs folkhögskola ska visa upp "svenska traditioner" och "svensk kultur", bl. a. genom att laga "typiskt svensk mat" och bjuda en grupp från fem andra EU-länder på en "rundtur i Eslöv och andra delar av Skåne". Hur kulturellt tondöv får man bli?

Det hade faktiskt blivit mer korrekt om man hade sagt och skrivit "rundtur i Eslöv och andra delar av Sverige", men avgränsat sig till "skånsk kultur" och "typiskt skånsk mat", mm. Skåne är nämligen en del av Sverige, men om man vill visa på t ex matkultur är det bättre att tala om vad som finns regionalt. Om den gästande gruppen hade skickats till Bohuslän eller till Norrbotten hade ju den traditionella maten blivit en helt annan, inte sant?

01 juni 2006

Ett angrepp - hunden avlivas

Det får vara nock nu med dessa kamphundar med knäppa ägare som utgör livsfara för människor och andra djur. Nästa gång kommer dessa hundar att angripa ett barn som leker på gräsmattan.

Även Malmö har stora problem. Man upptäckte t ex för några år sedan att ägare hetsar sina hundar mot ungträd (!) för att stärka deras käkar. De ringbarkar helt enkelt trädet, som sedan dör. Jag håller med överåklagare Sven-Erik Alhem: ett farligt angrepp på människa och hunden avlivas. Punkt slut, utan tvekan eller tövan från polisens sida. Medveten hetsning mot andra husdjur bör leda till samma påföljd.

Det råder strikt skadeståndsansvar för hundar, men det hjälper tydligen inte mot personer som försätter medmänniskor i livsfara med sina vidriga bestar till husdjur.

Borgerliga värderingar och HBT-rättigheter

Från hemsidan:

Onsdagen den 7 juni kl. 19-21 kommer jag att gästtala hos RFSL i Malmö, under rubriken "Borgerliga värderingar och HBT-rättigheter - hur går det ihop?" (HBT står för homo-, bi- och transpersoner) Alla intresserade är välkomna! Min ambition är att visa att det inte alltid är självklart vad som är "HBT-vänligt", utan att värderingar och samhällssyn i övrigt spelar en viktig roll. Kan man vara HBT-vänlig och samtidigt ha värderingar som delvis kan beskrivas som konservativa? Mitt svar är entydigt ja.


Kom och diskutera! Föredraget äger rum i RFSL:s lokaler, Monbijougatan 15 i Malmö.

Vansinniga vänsterpartiet

Jag kan inte hålla mig från att kommentera vänsterpartiets senaste vansinnesförslag inom utbildningsområdet: att läxläsning i skolan skulle avskaffas.

Om jag skulle tvingas peka ut något enskilt område som främst av allt behöver en förändrad politik - ja i själva verket ett paradigmskifte - så skulle det faktiskt bli utbildningssektorn. Den svenska utbildningspolitiken har övergivit bildningsidealet till förmån för ett slags romantisk tanke om att eleverna kan utbilda sig själva, och dessutom alltid ha roligt i skolan. Ingenting ska vara svårt. Om något är tråkigt är det lärarens fel. Sverige är inte helt ensamt om den nedåtgående spiralen, men det finns även motexempel, såsom Finland och Fjärranöstern.

Här behövs ett mycket omfattande förändringsarbete på alla nivåer, och det kommer inte att kunna göras i en handvändning. Vänsterpartiet gör oss på sätt och vis en tjänst genom att sätta galenskapen i relief. Tydligare kan slutmålet för den svenska utbildningspolitiken av dagens snitt inte illustreras: en skola där ingen längre ska behöva träna in sina kunskaper. Hur meningsfulla lektioner ska kunna bedrivas när eleverna inte behöver öva mellan varven är ingenting som bekymrar barbarvänstern.