26 juni 2006

(S)-riksdagsman angriper vårt initiativ

Riksdagsmannen Leif Jakobsson (s) från Malmö går idag till frontalangrepp på idén om att utarbeta en stadga för Skåne eller Scania (Skåne+Halland+Blekinge) på uppdrag av regionfullmäktige. Denna idé framförde jag, tre regionpolitiker från de andra tre allianspartierna, samt konsulten Anders L. Hansson i en artikel i SDS den 4 juni.

Taktiken lyser igenom. Genom flera missriktade tillmälen och påståenden om vad vi undertecknare står för försöker Jakobsson framställa vårt initiativ som galenskaper, och därmed sätta punkt för diskussionen. Varför? Vad är Jakobsson rädd för?

Jakobsson berättar att han minsann i sitt "dagliga värv som riksdagsledamot" för Skånes och Malmös talan = drar hem pengar. Vi ska tacka för stålarna och hålla flabben. Men tänk om det inte är pengar som är vårt främsta mål med stärkt självstyre?

För att ändå ta upp frågan om pengar och utjämning mellan regioner står det inte en stavelse i vår artikel om att sådan solidaritet skulle upphöra. Tvärtom finns det ett standgande om regionens bidrag till staten i utkastet till stadga. Dessutom - tänk om det är så, att ekonomisk tillväxt faktiskt får bättre förutsättningar med starkare självstyre, så att vi därmed alla blir vinnare - både Skåne/Scania och övriga landet? Ekonomi är inget nollsummespel; kakan måste bakas innan den kan fördelas.

Jakobssons artikel kanske sätter igång en nyttig debatt inom socialdemokratin i Skåne. Är det Jakobssons förhållningssätt som gäller för (s) i Skåne?

1 kommentar:

Malte Lewan sa...

Så Leif Jakobsson är tillbaka på banan? Vill ni läsa mer anti-skånskt och nationalistiskt dravel från denne man så kolla in hans fyra och ett halvt år gamla tal i riksdagen 2002-01-17: http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2001/02:53. Sök ner till den sista fjärdedelen ungefär. Det kan vara svårt att ta på allvar, men faktum är att en socialdemokratisk riksdagsman kan stå upp i kammaren och säga sådana saker. Tufvesson har kallat honom "bara ännu en i raden av centralistiska nationalstatsromantiker".

I talet gillar jag speciellt anklagelsen från Jakobsson: "Hans [Tufvessons]framtidsvision är uppenbar. Den sträcker sig utanför nationsgränsen." Det är så uppenbart att Jakobssons visioner inte sträcker sig utanför nationsgränsen. ;-)

Och så avslutningen: "Om mitt inlägg uppfattas som en lojalitetsförklaring från de skånska socialdemokraterna till nationen Sverige är det helt riktigt. Det var min avsikt." En riktig gammaldags nationalist således.

Sydsvenskan rapporterade om talet 2002-01-18. En insändare av Thomas Aabo kritiserade Jakobssons tal 2002-01-22. Peter Broberg och Göran Hansson kritiserade Jakobsson 2002-02-13 i SkD och Rolf Tufvesson och Ingemar Hansson gjorde sin plikt 2002-02-16 i SkD och 2002-02-15 i Kristianstadsbladet. Jakobsson svarade i SkD 2002-03-03 bl a att man inte kan bygga skånsk identitet på historiska rötter och att debatten om identitet inte bör föras in i det officiella politiska livet. Jag mailade honom kritik vid det tillfället, men fick inget svar.