20 juni 2006

Intervjuad av Ekot

För fyra år sedan intervjuades jag om varför Centerpartiet hade så få personer med invandrarbakgrund på sina listor i valet. Nu hörde de av sig igen från Ekot. Centerpartiet har i en jämförelse med alla riksdagspartier minst andel personer med utländsk bakgrund på sina listor. Se och lyssna här.

Representationen har blivit bättre nu, även om förändringen i förhållande till 2002 inte är så stor som jag hade hoppats. Flera faktorer påverkar utfallet.

- Partiet är fortfarande mycket svagt i större och medelstora städer, där invandrartätheten är som störst.
- Partiet är en rörelse som inte har någora tydliga motsvarigheter utanför Norden, vilket gör att kännedomen om partiet bland utomnordiska invandrare blir extra liten.
- Partiet var i en nedgångsperiod mellan 1973-2002, vilket gör det svårare för nya personer att komma in i beslutande församlingar och skapa dynamik.

Vi partiaktiva måste helt enkelt jobba hårdare med att värva väljare och sympatisörer i städerna. Om medlemskåren är skev i sin sammansättning blir givetvis även valsedlarna det.

Folk ska däremot inte kvoteras in på grundval av deras härkomst, och jag är skeptisk till särskilda satsningar mot just "invandrare" som grupp. Med fokus på kompetens och med ett genombrott i städerna i årets val finns det goda förutsättningar för att antalet medlemmar med invandrarbakgrund ökar, och att åtskilliga kandidater med invandrarbakgrund även blir invalda i de beslutande församlingarna.

4 kommentarer:

Malte Lewan sa...

En artikel i Metro Skåne idag visade på att Skånepartiet paradoxalt hade "mycket större andel" (32 %) invandrare än övriga partier bland sina kandidater! Ibland blir man förvånad.

Ilan Sadé sa...

Jo, det är förvisso lite märkligt. Skånepartiet tycks dock ha fångat upp många européer med invandrarbakgrund som kom hit i arbetskraftsinvandringens tidevarv på 50- och 60-talen.

Innan Skånepartiet snöade in på islam hade partiet mer karaktär av något slags "redneck-populism" i skånsk tappning. Viljan var att göra Sverige, och i första hand Skåne, mer kontinentalt med lägre skatt, friare alkoholförsäljning och folkligt ägd och driven etermedia.

Många av öst- och sydösteuropéerna som kom hit på 60-talet är dessutom krititiska till dagens svenska invandringspolitik. Detta missnöje har måhända (skåp) lyckats utnyttja - dessvärre för att göra extrema utfall mot islam som religion.

Malte Lewan sa...

Ja, Skånepartiet bildades 1979 och var i början bara populistiskt (och fick ca 1.5 % av rösterna på bara det i valen 1979 och 1982). Redan då var Skånefrågan viktig. Det var inte förrän 1984 som man alls intresserade sig för invandrarfrågan.

Anonym sa...

Bassem här. Ville bara gratulera dig för de smakfulla flygbladen.

Höres // Bassem

BassemNasr.se