27 juni 2006

Folkpartiet på rätt spår

I en nyligen framlagd aktionsplan upprepar folkpartiet sitt krav på språktest för medborgarskap i Sverige och kompletterar med åtskilliga förslag för att höja kunskapsnivån i svenska hos invandrare.

Språktest är en rimlig åtgärd för att förbättra svenskkunskaperna. I aktionsplanen påpekas även, intressant nog, att det i Storbritannien även går bra att låta sig testas i walesiska, skotska eller gaeliska. Kravet på ökade språkkunskaper ska alltså inte användas som ytterligare ett verktyg för att trycka ned regionala mål och dialekter. I Sverige skulle detta kunna ta sig uttryck i att det svenska, enhetliga skriftspråket kompletteras med regional ordkunskap och fonetik.

3 kommentarer:

Ola D Svedin sa...

Varför bör fonetik ens stå på schemat vid utformandet av miniminivåer i svenskakunskaper? Dessutom regional sådan. Känns drygt. Men visst, om det kan hjälpa en förstå och brygga över svenskans skrift- och talspråk kanske that's the shit.

Trist som vanligt dock att fp bara skall rapa upp det här förslaget främst. Venstre, här går vi.

Ilan Sadé sa...

Jo, med fonetik syftade jag främst på grundläggande uttal, inte på traggling i glutturala och labio-dentala fonem... Men då kanske det inte heter fonetik. Hmmm, detta borde jag som f d humaniorastudent kunna.

I övrigt drar du nog helt rätt slutsats - Folkpartiet (och Moderaterna) lär snegla ofta och mycket på Venstre. Hur önskvärt detta är har vi kanske lite olika uppfattning om. I vissa - men inte i alla - avseenden kan sneglandet vara nyttigt.

Malte Lewan sa...

Alla nordiska länder utom Sverige har en sådan lag - ställer språkkrav på medborgarskap - läste jag idag (Metro Skåne).