14 december 2006

Fackpamparna och makten

Idag skall det hållas demonstrationer mot regeringens ekonomiska politik, med förslaget om höjda avgifter till och sänkta ersättningar från A-kassan som rött skynke. På ytan förs det klasskampsretorik. Men vad fackförbunden är rädda för är att förlora makt.

Regeringens beslutade skattesänkningar medför att alla inkomster inom intervallet 0-107 500 (har jag för mig att det är) får en ganska rejäl skattesänkning. Höjningen av A-kasseavgiften och slopandet av avdragsrätten för medlemskap i facket blir flera hundralappar mindre än skattesänkningen för alla som åtminstone tjänar 100 000 på ett år. Rätt vad det är så får folk finansiera en större andel av den egna A-kassan än idag, samtidigt som de ges medlen att kunna göra det. Nu är det upp till facket och A-kassorna att behålla och värva medlemmar.

Det är klart att det är lättare att motivera folk att gå med när de ändå via skatter finansierar uppåt 90 % av A-kassan. Nu blir det större konkurrens om medborgarnas gunst, även om finansieringen fortfarande till största delen kommer att ske via skattesedeln. Men mycket vill ju ha mer. Något sådant obehag som ökad konkurrens och en mindre andel skattepengar att locka medlemmar med än idag vill inte fackpamparna veta av. Därför blåser de till strid.

Jag önskar uppriktigt och ärligt facket och A-kassorna lycka till med värvningen och medlemstalen efter att alliansens politik har trätt i kraft i mars 2007. De flesta yrkesverksamma gör nog rätt i att åtminstone ansluta sig till en A-kassa. Förutsätttningarna för värvning och bibehållandet av medlemmar kommer att finnas. T o m en rejäl skattesubvention kommer att finnas kvar. Kom igen, för Sören, istället för att gapa som förvuxna gökungar för att skattekollektivet inte ger lika mycket pengar imorgon som igår! Om facken skall få medlemmar vore det kanske en bra idé att bryta sig loss från ett enskilt politiskt parti. Eller hur? Är det månne det ömsesidiga beroendet och tjänster-gentjänster mellan socialdemokratin och LO som börjar hamna i farozonen med alliansens politik? Så mycket bättre.

Inga kommentarer: