Allianspartierna presenterade igår sin slutrapport om välfärdspolitiken, vilken är en överenskommelse som partierna sedan är ganska hårt bundna av vid de kommande förhandlingarna om regeringsbildning efter valet.
Jag har bara snabbt ögnat igenom vårdavsnitten, och kan konstatera att arbetsgruppen föreslår för mycket lagstiftning. Det är som om man inte kan lägga fram en ny idé utan att ta till tvingande lagar. Lagstöd för vårdpersonal som vill utmana verksamhet genom att ta över den i privat regi, lagstöd för patienter som vill välja friare, o s v. Varför i hela friden kan inte landstings- och regionkandidater, som jag, få söka mandat för idéerna i sina valkretsar och sedan driva igenom dem? Omvänt: varför ges aldrig väljarna chansen att ställa landstings- och regionpolitiker till svars? Idag kan de alltid krypa in bakom staten, eftersom staten styr och ställer! Varför ska alltid den lokala och regionala demokratin sättas ur spel?
Sakpolitiken är det inte fel på, men maktfördelningen är helt fel.
När det gäller fritt val inom äldreomsorgen har dock arbetsgruppen tagit viss hänsyn till den federalistiska tanken om att samla makt och ansvar på samma nivå. De kommuner där de borgerliga inte lyckas vinna valet 2006 (det blir väl trots allt några...) måste inte införa reformer för fritt val. Valet är ju så att säga fritt den 17 september, och sedan får väljarna ta konsekvensen av sin röstning. Det är demokrati.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
rekommenderar dig att läsa mina tnakar om Federalism på min blogg Artikeln på tal om Federalism där jag behandlar en del av det du tar upp.
Har varit inne och kikat. Verkar som att vi har en samsyn i denna fråga!
Skicka en kommentar