07 mars 2007

SD ger besked i regionfrågan

Att Sverigedemokraterna bör behandlas sakligt är för mig en självklarhet. Att svensk massmedia och de etablerade partierna på riksnivå inte förmår göra detta idag är bara dumt ur flera aspekter. Den senaste dumheten var ett radioinslag i morse där det påtalades att SD, "trots" framgångarna i valet, vidhåller sin strama och omstridda invandringspolitik, i och med utspelet att partiet vill kopiera den danska politiken. Jag skulle väl snarare hävda att det pekar på moderering, ifall partiet skulle köpa den danska modellen rakt av. Det har ju tidigare hörts förslag från SD som går betydligt längre och som med fog kan klassas som främlingsfientliga.

Men hur ser SD på det regionala självstyrets framtid? När Ansvarskommitténs förslag lades på bordet i förra veckan kom partiets regiongrupp i Skåne med ett mycket märkligt uttalande, samtidigt som man deklarerade att man inte kan ställa upp på övriga partiers gemensamma linje. Anledningen till detta är, enligt uttalandet, att SD "ser en fara för nationalstaten" och att partiet är helt tillfreds med dagens ordning. Ingenting mer ska flyttas ned på regioner, inte heller till Skåne, menar SD-gruppen. I uttalandet riktas även kritik mot gränsöverskridande regioner (Öresundsregionen?) och konspirationsteorier om det hemska, federala EU dras upp.

Man kan alltså konstatera att sverigedemokratiska gruppen i regionfullmäktige är statscentralistisk. Ingen maktdelning här inte. Det är ett besked som SD-sympatisörer och partiaktiva i Skåne borde begrunda.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Härligt att du iallafall inte spyr ut PK-galla över SD...

Gustav Lundblad sa...

Well, det är en ganska stor ironi med SD och skånska väljare, det här. Samma folk som tidigare röstat för skånsk separatism med Skånepartiet går nu över till det storsvenska Sverigedemokraterna. Dessa två har egentligen bara den xenofoba utgångspunkten i invandringspolitiken och rädslan för islam (och i viss mån moderniseringsrädslan) gemensamt.

Men det kommer ju ofta bort i debatten, då man enbart fokuserar på SDs invandringspolitik. För skåningarna skulle det nog vara mycket välgörande om SDs storsvenska approach åskådliggjordes mer.