Att Sverige nu tar emot mycket stora mängder irakiska asylsökande är ett faktum som försätter den redan hårt ansatta asylprocessen och integrationspolitiken i ett tillstånd av kaos. Om detta har Merit Wager skrivit i en serie inlägg, vilka nu följs upp av en gästbloggare som arbetar på Migrationsverket. Förvirringen blir dessutom total när Iraks utrikesminister härom veckan var på besök i Stockholm, med uppmaningen om att investera i Irak, som på många håll kan uppvisa en positiv utveckling! Politisk schizofreni tycks råda. Dessutom finns det röster bland arabiska reformister som påtalar att svartmålning av läget i Irak är de extrema islamisternas skötebarn. Bilden av ett sammanbrott hjälper ju så att säga det verkliga sammanbrottet på traven.
Problemet tycks vara att Migrationsverket har klassat läget i Irak som krigstillstånd, varför permantenta uppehållstillstånd delas ut utan någon riktig individuell prövning till alla som kan göra gällande irakisk identitet. Klassificeringen förefaller mig vara ganska märklig. I många andra fall framhävs "inre flykt", d v s möjligheten att fly till en annan del av samma land, som en avvisningsgrund. I synnerhet när det inte handlar om förföljelse från statligt håll, utan om lokal eller regional osäkerhet.
Man måste ha klart för sig att myndigheters utlåtanden och ordval faktiskt har väldigt stor betydelse i asylärenden. Jag sitter i nämnd i Migrationsdomstolen, så jag har sett hanteringen på ganska nära håll. I brist på information och resurser hänger man ofta upp sig på vad UD eller en enskild ambassad har skrivit i generalla ordalag om läget i landet. Ibland ser det ut som rena spekulationer. Detta är ju särskilt allvarligt i fall då det egentligen kan finnas fullt berättigade, individuella asylskäl. Det finns inte någon som helst möjlighet för Migrationsverket att genomföra den rejäla, individuella prövning som i någon mening är förutsatt i lagen och i flyktingkonventionen. Därmed blir allmänna klassificeringar väldigt betydelsefulla.
Utredningsmöjligheterna måste förbättras. Mer arbete måste kunna ske genom ambassaden och de konsulära beskickningarna på plats. Vi måste helt enkelt se betydligt mer nyanserat på Irak. Den begäran har ju till och med kommit från deras utrikesminister. Tobias Billström bör genast agera i frågan.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar