31 juli 2006

Mer syndikalistdebatt

Det förra inlägget om syndikalisternas aktion utanför Fosie stadsdelsförvaltning satte igång en del debatt - dessvärre med många hatiska kommentarer.

Skånska Dagbladets ledare från idag (ej på nätet), som jag har bidragit med, tar upp problemet när en fackförening inte vill följa vissa oskrivna normer - "gentlemen's agreement" - som utgör förutsättning för att den svenska arbetsrätten ska kunna lösa tvister.

Eftersom den osignerade ledaren nog är att betrakta som tidningens egendom väljer jag att enbart publicera ett utdrag, där de viktigaste poängerna dock finns med:

"Sedan överenskommelsen i Saltsjöbaden har det funnits en outtalad norm att arbetsmarknadens parter skall uppvisa god vilja och även ta ett helhetsansvar för samhället. Även om fackets rättigheter i lag stärktes kraftigt under 70-talet är statens inblandning fortfarande väldigt begränsad.

Med omfattande rättigheter följer också skyldigheten att inte missbruka dem genom att utnyttja kryphål för att ställa samhället inför ohållbara situationer. Emellertid är det precis vad syndikalisterna ägnar sig åt med tilltagande aggressivitet. För dem är kampen det väsentliga – inte att finna lösningar. Fackliga rättigheter används som trojansk häst för att strida mot hela samhällsordningen.

Den skandinaviska arbetsmarknadsmodellen är redan hårt ansatt av den ökade rörligheten inom Europa. En öppen diskussion med konstruktiva förslag för att bibehålla modellens förtjänster är mer än nödvändig. Oansvariga aktioner av det slag som syndikalisterna uppvisar i Malmö och på fler platser bidrar bara till att modellen undergrävs ännu snabbare än vad som annars vore fallet."

16 kommentarer:

Anonym sa...

Du är fortfarande ute och cyklar. Malmö LS har försökt lösa frågan via förhandlingsvägen men Fosie SDF har vägrat tillmötesgå kraven och istället i praktiken avskedat två av de anställda, båda medlemmar i Malmö LS. Fosie SDF har knappast uppvisat någon god "Saltsjöbadsanda". Tvärt om har de konsekvent trakasserat och straffat de anställda som ifrågasatt ledningen öppet. Det är skrämmande att Sydsvenskan låter en sådan som dig skriva deras ledare. Skitsnack, pjoller och lögner. Något annat har du tydligen inte att leverera.

Anonym sa...

"Andan" har redan tagits ur bruk. Undra hur många löntagare (inklusive jag själv) det är som har fått lära sig stava till förlikning de senaste åren.

Anonym sa...

Saltsjöbadsavtalet är fascism.

Anonym sa...

Från artikeln:

Dystra ekon från förra seklets 10- och 20-tal når ända fram till Fosie stadsdelsförvaltnings tröskel

Och du laddar för att applådera ett nytt Ådalen då eller?

Anonym sa...

herregud! har du någonsin haft ett jobb?

Anonym sa...

Är det inte snarare så att arbetaklassen har varit för snäll? Hela vårdsektorn lever ju på att folk accepterar en lön på på 15000 i lojalitet med patienterna.

Anonym sa...

Ställs det inga krav på blivande politiker idag?

Ilan Sadé:s kunskaper om svensk lag, arbetsrätt, statens neutralitetsplikt och praxis är ju nästan helt obefintliga.

När Ilan Sadé dessutom kallar fredliga fackliga blockadvakter för "pöbel" så undrar man ju också vart centerpartiet är på väg..?

Består centern idag bara av hatiska nyliberaler?

Anonym sa...

8 inlägg, 4 personangrepp. Trevlig samling människor som tagit sig hit. Jag hoppades på lite informationsrika motargument mot det som Ilan framfört istället, men det finns väl inga då.

Ilan Sadé sa...

Jag skulle, liksom flera av inläggsförfattarna, kunna älta som en drucken papegoja att "ni inte har någon koll". T ex läser folk inte vad jag skriver. Det var i Skånskan ledaren var inne, och jag har aldrig använt begreppet "pöbel", som någon påstår.

Vissa kör visst med taktiken att upprepa någonting tillräckligt många gånger för att det ska verka trovärdigt till slut. Lägg av.

Jag vidhåller att det är oansvarigt att använda den fysiska blockaden som konfliktvapen in absurdum, oavsett hur man skulle kunna tolka tidigare AD-domar. Dessutom har jag tidigare ganska utförligt argumenterat för att man redan i dagens rättsläge inte kan hävda att vilka stridsåtgärder som helst alltid skall tillåtas.

Att syndikalisterna är inriktade på kamp snarare än lösningar är jag inte ensam om att hävda. "Kampen" i sig är en av de viktigaste målsättningarna som räknas upp på syndikalisternas egen hemsida.

Anonym sa...

Skulle kunna vara intressant att veta vad du menar med någon god anda från Fosies sida som omplacerat två SAC-medlemmar för att det kritiserat ledningen.

Sen att många tycker som du skänker väl knappast någon tyngd åt argumentet.

Ilan Sadé sa...

Åter igen någonting jag aldrig har påstått. Jag vet inte hur god eller dålig andra Fosie stadsdelsförvaltnings ledning har visat. Det jag däremot vet är att det generellt bryter mot god anda på arbetsmarknaden att ta en tvist mellan enskilda personer och arbetsgivaren till intäkt för att blockera en hel arbetsplats. SAC försöker inte ens driva igenom ett kollektivavtal. Man använder stridsåtgärden som ett vapen i en tvist som rör enskilda anställningsförhållanden. En sådan tvist hör, i sista hand, hemma i domstol, och inte på förvaltningens tröskel.

Anonym sa...

"Man använder stridsåtgärden som ett vapen i en tvist som rör enskilda anställningsförhållanden."

Ja precis på det sätt som enskilda klubbar (inom t.ex. LO), fria fackföreningar och utomfackliga militanter alltid gjort. Bara för att detta är första gången som du skriver om det på din blogg är det inte första gången detta händer.

Din historielöshet får mig att tappa hakan. 1917 vandrade upprörda arbetare över isen i ådalen för att hjälpa till med en löneförhandling som sjöbusarna tvistade om. Sedan dess har det gång på gång bevisats hur arbetares kollektiva militans har varit ett effektivt vapen i klasskampen.

Anonym sa...

Syndikalister kämpar inte för arbetarklassen, utan för bortskämd medelklass som vill bestämma själva över samhället.

Snälla, rädda oss från sådant översitteri.

Anonym sa...

SAC är helt snett på det. De har fått uppfattningen om att de har rätt att fysiskt stopp någon att jobba. Det har de inte. Svårare än så är det inte, om än att de har svårt att fatta det själva.

SAC består till största delen av mot sina föräldrar revolterande barn i medelklassfamiljer, de kommer att växa upp, men fram till dess så är de naturligtvis att betrakta som ett problem.

Tillika är de inte så många heller, minst en av de åtta är tillrest från Göteborgstrakten. Så de är inte starka, de är inte många, men de är rätt fåniga.

Anonym sa...

Jaha, det är roligt att ni spekulerar fritt om att majoriteten av medlemmarna skulle vara medelklass, har ni belägg för det eller tänker ni bara högt? Jag har varit medlem att bra tag och har aldrig upplevt det ni pratat om.

Sen är det väl hyfsat tydligt för alla var "Ilian" står då han kraftigt fördömer blockaden helt utan att intressera sig för vad som orsakat den. Att borgare ställer sig villkorslöst bakom arbetsgivarna framför arbetarna är väl inget nytt.

Ilan Sadé sa...

Till anonym efter mitt senaste inlägg:

Fel! Poängen är att när kollektivavtal är i kraft råder det idag FREDSPLIKT när det gäller sådana tvister. Har ni hört talas om att man kan gå till domstol utan att för den sakens skull första ha blockerat en arbetsplats?