07 juli 2006

Invandringsutpsel utan verklighetsförankring

Jag är för ett system med "gröna kort" för arbetskraftsinvandrare som uppfyller ett antal krav. I den delen är centerledningens utspel "Öppenhet för tillväxt" på rätt spår. Sverige har internationellt sett en extremt liten andel arbetskraftsinvandrare, och det är inte bra. Även Danmark är inne på att införa grönt kort-system.

Men i övrigt måste jag tyvärr säga att utspelet är uppåt väggarna. Invandringsmålsättning på en procent av befolkningen per år? Det innebär 90 000 per år i dagsläget. Möjligheten att skapa social sammanhållning och integration i ett land som Sverige skulle troligen gå helt om intet. Partiledningens taktiska strävan att profilera sig som socialliberal värnare av öppenhet håller på att gå ut över omdömet.

Kanada framhålls i rapporten som ett stort föredöme, med förhållandevis stor invandring och förhållandevis generösa socialförsäkringar och bidragssystem. Men Sverige kan inte bli Kanada över en natt, i fråga om historia, identitet och samhällsstruktur. Dessutom vill Centerpartiets ledning ha ännu större andel invandring till Sverige än vad som är fallet i Kanada, men utan att ha samma kriterier och hårda urval beträffande arbetskraftsinvandringen som Kanada har, inte ha språktester, o s v. Detta hänger inte ihop på någon ledd!

Jag har faktiskt, när allt kommer omkring, svårt att betrakta förslaget som seriöst menat. Man är ute och svävar i det blå. Det vore bra om partiledningen kunde nyktra till i denna fråga.

Min inställning har jag redovisat tidigare men i all korthet, utan några motiveringar, kan man sammanfatta den som såhär:

- Värna och vidga möjligheterna att få politisk asyl på grundval av sakomständigheter i hemlandet
- Strama åt kategorin "humanitära skäl" rejält
- Strama åt anhöriginvandringen, inför försörjningskrav
- Inför arbetskraftsinvandring enligt grönt-kort-modellen
- Inför språktest för permanent uppehållstillstånd/medborgarskap

2 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Bra synpunkter, men jag vill göra en distinktion mellan permanent uppehållstillstånd och medborgarskap. Att man känner til landets språk och historia/kultur är viktigt om man ska "få" medborgarskap, däermot inte lika viktigt om man ska få uppehållstilstånd.

Ilan Sadé sa...

Jo, förvisso, även om permanent uppehållstillstånd kan vara något som många nöjer sig med. Men du har nog en poäng där.