19 juli 2006

Halvera partistöden

Skånskan har idag en helsida om partistöden, med fokus på kommunal nivå. Varje skåning betalar nästan 700 kr om året till partierna i kommun, region och riksdag i partistöd. Detta sker i form av kontantstöd, politiska sekreterare och kanslier.

De höga partistöden medför att partierna blir allt mindre beroende av sina medlemmar. De omvandlas helt enkelt till toppstyrda kampanjorganisationer. Behovet av att öppna sig inför omvärlden och dra till sig nya medlemmar minskar i takt med att de offentliga bidragen trillar in i kassan.

Jag anser att de förtroendevalda måste få ha ordentliga kanslier i riksdagen och i fullmäktigeförsamlingarna. Genom att minska antalet förtroendevalda något kan pengarna användas till att stärka kanslierna. En riksdagsledamot borde t ex kunna ha en personanknuten, politisk sekreterare. Däremot borde man skära ner de direkta kontantstöden till partierna. Om dessa t ex halverades i ett slag tror jag att partiväsendet skulle få sig ett nyttigt stålbad.

Arbetet på gräsrotsnivå måste förstärkas, men för att det ska ske måste partierna få ett starkt incitament. Det har de inte så länge sondmatningen från det offentliga blir allt mer omfattande.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Att halvera partistöden slår undan alla lokala småpartier för att någonsin ha en chans att kunna påverka politiken.

Nu är väl Centerpartiet det rikaste partiet i Sverige så jag kan förstå att Centern inte är i behov av partistöd, men för mitt eget parti så är det ytterst nödvändigt.

Ilan Sadé sa...

Det stämmer inte att småpartier automatiskt skulle få det värst. Tänk vad mycket pengar som sossarna skulle gå miste om, t ex.

Jag tror tvärtom att det kan bli en chans för nya politiska krafter, oavsett om de är egna partier eller delar av de etablerade, att slå sig in. Insamling av medel skulle t ex göra större skillnad än idag.

Det stämmer att Centerpartiet har sålt sin tidningskoncern och sitter på ett rejält kapital. Lokalt och regionalt är partistöden dock lika betydelsefulla för (c) som för andra partier.

Anonym sa...

Sossarna har väl ändå LO att falla tillbaka på?

Jag står fast vid att halverade partistöd skapar en viss tröghet i det politiska systemet eftersom det leder till att nya partier kommer vara så otroligt beroende av kapital.

Att låta pengar styra politiken på det sättet låter inte sunt i mina öron.

Anonym sa...

Interesting website with a lot of resources and detailed explanations.
»