04 juli 2006

Hettar till om fastighetsskatten

Cole Porters "Too Darn Hot" ackompanjerar mitt skrivande för närvarande, mest för att komma i fas med omgivningen. Jag har just delat ut valflygblad i Malmö C (låt oss kalla det för "Malmedalen"), och även det var en härligt het del av universum.

Alliansen har just släppt förslaget om att avskaffa den statliga fastighetsskatten för att istället öppna för en kommunal avgift, som dock lär bli betydligt lägre, eftersom den inte ska bestämmas efter taxeringsvärdet. Dagens fastighetsskatt är helt orimlig i sin utformning, så förslaget har sina förtjänster. Den kommunala avgiften innebär dessutom att en skattebas kanske kommer att föras över till kommunerna från staten, vilket de behöver för att inte beskatta arbete sönder och samman.

Att helt avskaffa allt vad fastighetsskatt och avgifter heter är dock en tveksam väg att gå. Det finns uppenbara risker för spekulation i fastigheter med ytterligare kraftiga prisstegringar i heta områden. Marknaden kan på sina håll i västra Skåne bli lika överhettad som folket ute på gatorna idag. Dessutom finns det flera andra skatter som är viktiga att sänka.

Men överföringen från staten till kommunerna är väldigt bra. Den kommunala avgiften lär dessutom inte bli lika beroende av fastighetens värde.

Inga kommentarer: