13 september 2006

Valprogrammet: åttonde poängen

"8. Möjliggör fritt vårdsökande

Politikerna i Sverige och i Region Skåne försöker planera bort köerna genom att ge löften och ta på sig uppgifter som de säkert som amen i kyrkan kommer att svika och misslyckas med. ”Vårdgaranti” är stridsropet som ska få väljarna att strömma till valurnorna. Den enes garanti påstås vara bättre än den andres. Till slut går det inflation i ”garantier”, och ingen kommer i slutändan att kunna garantera något.

Tanken med ”vårdgaranti” är att den vårdsökande efter viss tid (vanligen tre månader) ska ha rätt att bli hänvisad till vård på annan plats. Det kan vara ett annat landsting i Sverige, eller inom hela EU. Exakt vad som garanteras kan skilja sig åt mellan olika politiska partier. Min fråga blir: varför villkora det fria vårdsökandet? Varför inte ge vårdsökaren möjlighet att välja från dag ett? I Skåne; utanför Skåne; offentlig vårdinrättning; privat vårdinrättning – varför inte låta oss medborgare själva välja bort köerna?

Jag ska villigt erkänna att många frågor måste redas ut innan ett frisökarsystem kan införas. Vilka krav ska regionen ställa på vårdgivarna? Hur ska regionen ersätta dem? Hur motverkar man möjligheter till bedrägeri? Samtidigt är det viktigt att konstatera att sjukvård och annan vård tar en växande del av samhällets BNP, vilket innebär att vi inte fortsättningsvis kan styra denna svällande verksamhet uppifrån och samtidigt sätta patienten i centrum. Det krävs ett öppet sinne och studier av omvärlden, liksom försöksverksamheter som sedan kan jämföras med den vanliga rutinen."


Häri ligger även möjligheten att knyta samman vården över sundet, istället för att bussa patienter till exempelvis Luleå om en plats skulle vara ledig där.

Inga kommentarer: