10 september 2006

Valprogrammet: sjunde poängen

7. Skattelagar kan vi ta hand om

Det ska även föras över fler skattebaser till regionen. Skåne borde med fördel kunna ta över vissa punktskatter från staten. Varför ska t ex skatt på alkohol och tobak automatiskt fara till Stockholm, när det är regionen som måste betala sjukvården?

Regionalt ansvar för utformning av inkomstskattelagarna skulle underlätta samarbetet med Danmark för att harmonisera lagstiftningen. Inkomstskatten går ändå nästan helt och hållet till kommunerna och till regionen. Den statliga delen av inkomstskatten är förhållandevis liten. I det läget finns det absolut inget skäl till att riksdagen ska bestämma utformningen av skatteuppbörden.


Vården i Sverige är, trots en hel del byråkrati och bristande effektivitet, likväl i behov av nya ekonomiska tillskott. Samtidigt är skatten på inkomster redan för hög. Var ska pengarna tas ifrån? Min övertygelse är att vi måste bredda skattebasen, samt även undersöka om man inte kan ta ut en liten del som obligatorisk försäkring. Pengar till vården är väl satsade pengar, om man samtidigt gör upp med den planekonomiska organisationen. Det är därför betydligt bättre att skattebaser som alkohol och tobak är knutna till regionen, än att de går till staten, som sedan smäller pengarna på Gud vet icke allt - eller låter byråkratin ta ut sin beskärda del.

Inga kommentarer: