16 september 2006

Valprogrammet: elfte poängen

"11. Väck med underskotten

Jag kommer inte att acceptera något ekonomiskt lättsinne. Plus och minus ska gå ihop – så är det bara. Jag vill gärna ha en sänkning av regionskatten, men denna måste alltid vara finansierad till sista kronan.

Om du går tillbaka och tittar på några av punkterna i avsnittet ”Ta makten”, kommer du att se hur framförallt punkterna 5 och 7, men egentligen alla punkterna, hör ihop med den regionala ekonomin. Svårigheten att sköta såväl kommuners som regioners och landstings ekonomier hör delvis samman med den orättfärdiga statliga styrningen. Staten beslutar om hur deras verksamhet ska utformas, snävar av deras inkomstkällor och låter dem sedan betala notan.

Jag ser fram emot den dagen Region Skåne får de rätta verktygen. Fram till dess får vi använda de verktyg vi har. Ekonomin ska vara i balans."


De borgerliga måste vinna väljarnas förtroende beträffande skötsel av ekonomin. Därför är det viktigt att även diskutera detta i valrörelsen. Det florera mycket propaganda och desinformation från sossehåll rörande det borgerliga styret 1998-2002, men en sak är ändå säker: vi måste få bättre styr på finanserna efter ett maktskifte än vad man hade då. I och för sig började man med ett stort underskott som ärvdes från de gamla landstingen, men underskottet minskade inte heller nämnvärt under mandatperioden (vilket dock vårdköerna gjorde). Att medge detta tycker jag är rakt och ärligt gentemot väljarna.

Inga kommentarer: