17 september 2006

Valprogrammet: tolfte poängen

"12. Lägg ned sponsorverksamheten

Jag är beredd att prioritera. Många politiker har inte förstått att ”prioritera” även betyder att avstå från mycket annat som måhända är gott och behjärtansvärt, men som måste stå tillbaka för att man ska ha råd med det viktigaste.

Den regionalistiska opinionsbildningen kostar inte pengar – den går ut på att samla folk till förmån för en idé och bedriva påverkansarbete. Sjukvården kostar pengar, och är för mig prioriterad som utgiftsområde. Att hushålla med skattebetalarnas pengar är också prioriterat. I förhållande till annat än sjukvård bör Region Skåne vara gniden som en smålänning.

Sponsringsverksamhet, såsom bidrag till segel- och golftävlingar, bör över huvud taget läggas ned. Var finns tilltron till de privata krafterna? Det råder ett missförstånd, som lyder att engagemang för tillväxt och regional utveckling är detsamma som att pytsa ut bidrag. Icke sa Nicke. Jag menar att Region Skåne borde driva på och föra dialog med företrädare för näringslivet. Näringslivets organisationer, ideella föreningar, stiftelser, enskilda företagare m. fl. förmår att själva agera och uppbåda resurser, om regionen (jämte kommunerna och staten) kan ta på sig att skapa förutsättningar för tillväxt.

Det jag slutligen tar upp här är inget mindre än en ny politikerroll. Skåne behöver politiker som inte enbart ser sig som fördelare av skattemedel och utställare av vallöften som kostar pengar. Skåne behöver politiker som vill ta ledarskap, driva opinion och ser sig som medborgarnas företrädare – som har viljan och strävan att få med sig medborgarna utan att alltid kunna locka med bidragsmedel.


Inlagt en dryg halvtimme innan vallokalerna stänger. Hela valprogrammet är presenterat på bloggen. Snart presenteras väljarnas avgörande.

Inga kommentarer: