21 september 2006

C har störst andel personvalda i riksdagen

Räkningen av riksdagsrösterna är äntligen färdig. Av redovisningen framgår att Centerpartiet har störst andel personvalda ledamöter, 15 av 29, tätt följt av Kristdemokraterna (12 av 24). Detta trots att (c) ökade en hel del i riksdagsvalet. Helt nya väljargrupper som bestämmer sig sent i valet har ju mindre benägenhet att kryssa, eftersom de inte har hunnit bekanta sig med kandidaterna.

Resultatet visar att Centerpartiet och även Kristdemokraterna har fått in personligheter i riksdagen med stark förankring i hemmavalkretsen. Trots partiernas relativa litenhet i jämförelse med (s) och (m) ska de inte vara rädda för en framtida reform som minskar valkretsarnas storlek. En sådan reform är nödvändig för att vitalisera demokratin.

Efter att ha kollat på (c):s och (kd):s siffror kan du alltid slänga en blick på Socialdemokraterna i tabellen. Tala om kollektivism. Sex ledamöter är personvalda. Mig veterligen var dessutom samtliga dessa ledamöter ettor på sina listor.

Miljöpartiet har bara två personvalda - de två språkrören. Detta speglar att (mp) valde att låta dessa språkrör toppa listorna både här och där i landet för att röstmaximera, vilket är ett bedrägeri gentemot väljarna. Man kryssar kanske för Maria Wetterstrand och bidrar till att någon helt annan väljs in, eftersom Wetterstrand kommer in för den valkrets där hon fick flest röster (vilket råkade bli Stockholms kommun).

Partier ska vara så decentraliserade som möjligt och ledamöterna ska ha starka, personliga mandat.

4 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Visst är det kul att många Centerpartister har fått ett starkt personligt stöd. Det kan bara vitalisera demokratin. Även flera av de som stod först på listorna, har ju blivit "personvalda", genom kryssen.

Angående sossarna så måste jag dock säga emot dig lite. Du vet mycket väl att det, i mångt och mycket, beror på att 8% av Socialdemokraternas röster i en valkrets, för det mesta är mycket, mycket mer än 8% av Centeraprtiets röster i samma valkrets.

Kontentan är väl att vi borde avskaffa %-gränserna i personvalet och låta folket själva bestämma vem som ska representera dom? Partierna har förhoppningsvis redan godkänt de kandidater som står på listan.

Markus "LAKE" Berglund sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Ilan Sadé sa...

Ja, procentgränserna borde avskaffas.

Jepp, 8 % är fler röster hos sossarna än hos Centerpartiet, men det ursäktar ändå inte den låga andelen kryss. I valkrets efter valkrets ligger sossarnas mest kryssade kandidat bara marginellt högre i absolut antal kryss än flera andra betydligt mindre partier.

Malte Lewan sa...

Erfarenheterna från valet 1998 visar att det inte spelar någon roll om man avskaffar procentgränserna (vilket iofs också betyder att man lika gärna kan göra det). Den som fick flest kryss, valdes, med ett undantag, alltid i vilket fall. Det var bara en som hade fått en riksdagsplats om det inte hade funnits någon spärr, alltså som berövades en plats p g a spärren.

http://riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=1998/99&bet=K250

Nej, det som behövs är att riktigt listsystem som STV: http://en.wikipedia.org/wiki/Single_Transferable_Vote . Det är helsjukt, med det nuvarande svenska systemet, att man bara kan markera preferens för en enda kandidat.

Alla dessa försök att ha demokrati, men ändå begränsa den... Man blir så trött.