22 november 2006

Svensk kulturjournalistik hjärndöd

Den diagnosen torde man med säkerhet kunna ställa efter DN:s kulturjournalist Stefan Jonssons generalangrepp på sina danska kolleger. Eftersom man i Danmark - nota bene - till skillnad från i Sverige, noga följer nordiska naboländers nyheter och kulturdebatt, har Jonssons lilla lusing inte gått obemärkt förbi. Än en gång serveras danskarna en smashboll som kan riktas mot den svenska, PK-marxistiska kulturradikalismen. Och vi som så att säga hänger på nätet är trötta på att agera bollkalle.

Stefan Jonsson har, hör och häpna, under en vecka plöjt igenom kulturdelarna i de danska dagstidningarna. Han medger själv att denna intensivkurs knappast kan ligga till grund för någonting annat än spekulationer. Det är ju bekvämt, eftersom han då kan fylla hela artikeln med sina egna förutfattade meningar, men skänka den en air av systematik och vetenskaplig undersökning.

Först klagar Jonsson på att dansk kulturdebatt skulle vara besatt av islam och gå på inåtvänd rundgång. Sedan gnäller han över att en skum bok av en lika skum Bush-sponsrad republikan har blivit översatt till danska, vilket skulle vara den enda föreliggande översättningen till ett europeiskt språk. Här någonstans börjar man undra om inte Jonsson borde bestämma sig. Han är blind för att hans egna exempel talar emot hans slutsatser. Är det "rundgång" så fort den svenska kulturradikala eliten inte gillar vad den läser? Chomsky, Vidal, Michael Moore, Susan Nathan och någon nyupptäckt renlärig förmåga i någon kubansk bergsby som ingen någonsin har hört talas om - det är naturligtvis inte rundgång!

Kolla sedan resten av Jonssons artikel! Längre fram klagar han plötsligt på att kulturjournalistiken på andra sidan sundet ger plats åt en uppsjö av händelser, men förbigår att några fulla pågar i Dansk Folkepartis ungdomsförbund avbildade Muhammed på skämt, eller "när en grupp rakryggade intellektuella i ett öppet brev i Politiken förklarar att de polisanmält DF för rasism". Vänta ett slag. Nu klandras danska journalister plötsligt för att de inte skriver om islam och därtill anknutna ämnen. Jonsson kan definitivt inte bestämma sig. Hans artikel är smörja - en förevändning för att spy galla över den danska debatten, på den grunden att den inte är en kopia av den svenska.

Jag kan bara tala för Weekendavisen, som jag noga följer. Tidningen ger massor av utrymme åt samtida debattörer av olika färg och form. Åtskilliga är internationella berömdheter, som av någon anledning inte de svenska kultursidorna intresserar sig för. Jag skulle vilja påstå att det är Sverige som är ett internationellt särfall av idémässig rundgång, förklädd i en proggig 70-talsinternationalism. Förvisso förekommer en hel del intern dansk debatt och kannstöperi i danska tidningar, men vad förväntar vi oss egentligen? Skulle läget vara bättre i Sverige? Den största kulturdebatten här de senaste åren som jag kan dra mig till minnes handlade om huruvida Linda Skugge hade rätt att tillskriva Björn Ranelid läppglans och rakade underarmar, samt huruvida Elfride Jelinek skriver goja eller gudomligt.

Det finns undantag, framförallt på SvD:s sidor. Men i övrigt känner jag till en och annan svensk tidning som bör vara försiktig med att anklaga andra för rundgång. Stefan Jonsson har lyckats panga samtliga rutor i DN-skrapan med sitt stenkastande i huset.

3 kommentarer:

Anonym sa...

DNs kultursidor var min anledning att sluta att prenumerera på tidningen. Den fick mig sen att sluta läsa tidningen helt och hållet. Om man låter trycka DN kultur samtidigt med resten och vill hävda att man är seriös så går det inte ihop. Antingen väljer man kvalitet eller så skiter man i det.

Steen sa...

Hej Ilan - obeservera presstödet - hej från DK - Steen


Aviser på invalidepension
af og til undrer jeg om ikke den helt afgørende enkeltgrund til svenske aviseres konformitet og konfliktskyhed, simpelthen skyldes at de har udviklet den samme mentalitet som en bistandsklient, der ikke tør være upopulær hos sin socialrådgiver. De er ret uafhængige af deres læsere, og kan meget nemmere tillade sig at ignorere "folkets stemme":

- "När det gäller presstödet och EU är läget att det i princip accepterades som det var när Sverige en gång inträdde i EES, det vill säga det bredare ekonomiska europeiska samarbetet som omfattar fler länder än EU och som var vår relation med EU innan vi blev medlemmar. Om presstödet skulle förändras skulle vi notifiera EU för att få klartecken, detta har Sverige inte gjort.
- Problemet för Sveriges del gentemot EU är inte presstöd i den form som vi då hade, utan att riksdagen nu beslutat att utvidga det, vilket förändrar konkurrensvillkor både för stora och små aktörer. Och det är detta som EU-kommissionen nu invänder emot.
Min egen personliga uppfattning är att presstöd snedvrider konkurrens, förhindrar en utveckling av nya tidningar och försvårar för bra företag som inte behöver presstöd men som heller inte kan utveckla de möjligheter de har genom snedvriden konkurrens,
Gunnar Hökmark via Kurt Lundgren
(i Sverige er pressestøtten direkte op på en halv milliard)
Fakta (år 2000 tal)
Nordmændene er verdens mest avislæsende folk. 577 ud af 1000 nordmænd læser i gennemsnit avis hver dag. I Sverige læser 430 ud af 1000 avis dagligt. Danskerne kommer ind på en 11. plads efter både Sverige, Norge, Finland og Island. 300 ud af 1000 danskere læser avis hver dag.
NORGE: OPLAG DAGSAVISER: 2.495.000 (1987), 2.630.000 (1994), 2.594.000 (1997), 2.592.000 (1998)
ÅRLIG DIREKTE AVISSTøTTE: Ca. 170 mio. danske kroner MOMS: Ingen

SVERIGE: OPLAG DAGSAVISER: 4.468.000 (1987), 4.155.000 (1994), 3.871.000 (1997), 3.807.000 (1998) ÅRLIG DIREKTE AVISSTøTTE: Ca. 460 mio. danske kroner MOMS: 6%

DANMARK: OPLAG DAGSAVISER: 1.833.000 (1987), 1.615.000 (1994), 1.609.000 (1997), 1.583.000 (1998) ÅRLIG DIREKTE AVISSTØTTE: 0 MOMS: ingen.
Journalisten.dk

Ilan Sadé sa...

Hej!

Jag är rätt så osäker på om det verkligen beror på presstödet. Exempelvis tar varken DN eller Sydsvenskan, vars kulturredaktioner lämnar mycket i övrigt att önska, emot något presstöd (men däremot SvD).

Orsakerna är nog fler och mer djupgående. Jag tror att den kollektivistiska åsiktskulturen - flockmentaliteten - är ovanligt stark i Sverige. Sedan slutet av 60-talet har det varit 68-vänsterns värderingar som har torgförts av flockledarna.