28 oktober 2006

Sådan grundlag - sådana politiker

När jag gick i gymnasiet i Trelleborg förekom det något som kallades för "okynnestryckande" i bussen hem till Falsterbonäset på eftermiddagen. Det handlade om något så obota korkat som att ungdomar tryckte på stoppknappen inför varje hållplats bara för att reta gallfeber på busschauffören.

Eftermiddagsbussen från Trelleborg till Falsterbo kan lätt likställas med Sveriges riksdags konstitutionsutskott. Nu senast är det vänsterpartiet som okynnestryckte på knappen.

Detta är fråga om rent och skärt missbruk. Okonstitutionellt handlande Clodiuspolitiker som kan göra vad som helst med grundlagen för att få sig en dag i strålkastarljuset. De gör inte ens ett försök att rättsligt grunda sitt tarvliga agerande. Och eftersom Sveriges grundlag är gjord i gummi tycks den tåla vad som helst. Om den politiska kulturen i landet mår bra i långa loppet av misshandeln är en annan femma. När KU väl har ett viktigt ärende på dagordningen hamnar även det lätt i okynnesfacket i medias och allmänhetens medvetande, av ren slentrian.

Ohly, Berg och Brink har svårt att acceptera att de var valets stora förlorare.

Inga kommentarer: