29 oktober 2006

"Bruna Skåne" motbevisar sig självt

"Skåningarna är ju alla rasister - konditorierna säljer fortfarande negerbollar, gemytet går snabbt över i fientlighet, bruna fanor hissas innanför varje kringbyggd skånelänga och sverigedemokraternas framgångar är det slutgiltiga beviset för allt. Skäms på er!"

Ungefär så har det låtit i etablerade massmedier sedan valet. Jag överdriver inte ett dyft - flera av formuleringarna är i stort sett identiska med vad jag har läst. Man upphör aldrig att förvånas över vilken oanalyserad smörja som etablerade massmedier låter publicera.

Men så publicerar DN utfallet av följande undersökning. Vad ska Olle Svenning & Co nu säga? Migrationsdomstolarna består ju av en dömande nämnd, sammansatt av domaren samt (oftast) politiskt aktiva medborgare från området i fråga. Det kanske är dags att hålla tillbaka de sura uppstötningarna och börja analysera med lite större försiktighet... Skillnaderna mellan migrationsdomstolarnas dömande är så stora att det svårligen går att förklara allt med att fler asylberättigade irakier skulle ha hamnat i Malmö än i Stockholm. Vilka orsaker som än kan finnas visar resultatet en sak: det är dags att lägga av med generaliserande och ofta förolämpande förenklingar.

Det finns åtskilliga hypoteser som var för sig eller tillsammans skulle kunna erbjuda förklaringar. Att det finns en mycket större skepsis mot den förda invandringspolitiken i Skåne-Blekinge än i exempelvis Norrland eller Stockholm står klart. Kanske är det emellertid så att detta inte nödvändigtvis måste gå ut över flyktingar med starkt skyddsbehov. Kanske är det så att det finns en viss skepsis mot det främmande, men att det också finns en skepsis mot statliga auktoriteter (Migrationsverket). Kanske är det så att man bör skilja på byamentalitet parad med hård jargong å ena sidan, och doktrinär rasism å andra sidan.

Jag har inte för avsikt att självförhärliga eller att bygga prålande luftslott. Mitt främsta syfte med detta inlägg är att slå tillbaka mot de svartvita förenklingar och de rent ut sagt skymfande generaliseringar som många kommentatorer ägnar sig åt. Verkligheten är - som vanligt - mer sammansatt än vad mången propagandist vill vidkännas.

3 kommentarer:

Malte Lewan sa...

Ja, så här låter det från bloggen "Samtidigt hos Erik" på http://samtidigt.blogspot.com/: "Jag har det tveksamma nöjet att bo i Sveriges mest rasisttäta region. För det är bara i Skåne man fortfarande kan gå in på ett konditori och beställa negerbollar. En arbetskamrat till mig undrade helt uppriktigt vad som var så farligt med att Anna Sjödin kallat dörrvakten på Crazy Horse för svartskalle. ”Kan man verkligen bli dömd för något sånt?”, frågade han mig. 'Ja, i hela Sverige utom i Skåne', svarade jag."

Man skulle tycka det var konstigt att beskriva en plats man valt att bosätta sig på så, men det där är inget konstigt idag. Det är ok och nästan pk att hacka på Skåne.

Anonym sa...

Klart inte Skåne är mer främlingsfientligt än resten av Sverige, jag tycker Skåne har mycket att lära resterande av Sverige av.

Positivt om Skåne:
+ Starka borgerliga traditioner
+ SD har starkt stöd

Negativt om Skåne:
- Skånska språket

Ilan Sadé sa...

Och det sistnämnda kommer från en som är hemmahörande i Närke...