27 oktober 2006

Regionalister tar grepp om Region Skåne

När de borgerliga partierna har nu har valt sina regionråd, visar det sig att "regionalisterna" tar ett mycket starkt grepp om regionpolitiken, vilket är ytterst glädjande.

Jerker Swanstein (m) har ju redan visat var skåpet ska stå, se förra inlägget. Malte Lewan har också sökt och funnit en del intressant stoff i hans politiska förflutna.

Pia Kinhult (m) blir, enligt uppgift, regionråd och är - vad jag har förstått - tilltänkt som den moderate ordföranden i regionala utvecklingsnämnden. Hennes engagemang för regionens ställning kan man inte ta miste på.

Gilbert Tribo (fp) blir jämte Marita Sander-Schale (fp) folkpartiets regionråd. Tribo har uppvisat en tydligt regionalistisk agenda.

Katarina Erlingson (c) leder det mest uttalat federalistiska partiet, och hon tar plats som Swansteins vice ordförande. I oppositionen 2002-2006 framstod Erlingson ofta som den tydligaste oppositionsledaren.

Sist men inte minst blir Rolf Tufvesson (kd) kristdemokraternas regionråd och ordförande i kulturnämnden. Tufvesson är nog den mest konsekvente och stridbare regionalisten i församlingen, med tydlig kulturpolitisk agenda. Han var även regionråd 1998-2002, varvid han stack ut hakan och tog strider med såväl statspolitiker som media. Tufvesson har kapacitet att utveckla regionens kulturpolitik till att handla om mer/annat än att pytsa ut bidrag till verksamhetsutövare.

Märk väl - tre av fyra politiker som stod bakom idén om framtagandet av en grundstadga för Skåne/Skåneland/Scania är nu i regionens toppledning. Nu är det upp till bevis!

Inga kommentarer: