21 augusti 2006

Valprogrammet: tredje poängen

"3. Kulturpolitiken till Skåne

Det är viktigt att kulturpolitiken hamnar hos regionen, för att därefter i större omfattning än idag flyttas över till oss medborgare. Statens benägenhet att likrikta kulturen och motarbeta regionala språkvarianter kan knappast motverkas på bättre sätt. I ett modernt och demokratiskt samhälle behövs ett gemensamt språk – ett lingua franca – och i någon mån en gemensam kultur. Det betyder emellertid inte att den så kallade rikssvenskan eller Mälardalskulturen skulle vara det självklara valet i Skåne.

Ägarskapet över offentligt ägd TV och radio bör delvis övergå till Region Skåne. En överlåtelse på mellan en tredjedel och hälften av verksamheten vore rimligt. Med dagens utbud skulle detta innebära att en av de två statliga marksändningskanalerna samt Radio Malmöhus och Kristianstad skulle bli skånskägda."



Detta kan kopplas samman med idén som jag tidigare har torgfört på bloggen att utveckla ett nordiskt skriftspråk. Utöver det gemensamma skriftspråket får ju dörren gärna stå öppen för regionala varianter. Jämför den norska språkpolitiken med bokmål och nynorsk parallellt.

Ägarskapsstrukturen gällande media är av oerhört stor betydelse för kulturliv och samhällsdebatt. En uppdelning av public service-media mellan stat och region är ett ganska självklart steg att ta.

Kravet på en överlåtelse av kulturpolitiken innefattar inte nödvändigtvis de stora, urgamla kulturinstitutionerna i Stockholm som kan sägas inneha viktig representationsroll för Sverige.

Inga kommentarer: