15 augusti 2006

Dumt med studentkvoter

Danska regeringen är sugen på att införa kvoter för danska medborgare vid läkar- och veterinärutbildningarna. Anledningen är att norska och i synnerhet svenska studenter strömmar in på utbildningarna och tar väldigt många platser (hälften på veterinärutbildningen). Sedan åker de hem, och det Danmark som lider brist på exempelvis läkare har betalat deras utbildning.

MEN. Kvoter av detta slag är ett stort misslyckande. Rörligheten inom Öresundsregionen hindras. Tänk dessutom vilken bred arbetsmarknad dessa studenter får. Och tänk vad det betyder för ökad nordisk samhörighet att studenter kan söka fritt som idag.

Lös grundproblemen istället för att resa nya hinder genom Öresund. Sverige borde antagligen öka antalet platser på läkarutbildningen. Dessutom borde sättet att validera svenska betyg och betygsinflationen inom gymnasieskolan också ses över. Varför inte stärka den nordiska samverkan inom utbildningsområdet? Region Skåne och Öresundskommittén borde ta de trångsynta statsföreträdarna i hampan!

Jag har även skrivit om detta i såväl Sydsvenskan som Skånska Dagbladet på sistone.

2 kommentarer:

Anna Johansson sa...

Jag läste din insändare i sydsvenskan häromdagen. Sverige borde öka antalet platser på läkarutbildningen eftersom vi kommer att behöva betydligt fler läkare än vad vi utbildar. Att folk rör sig över nationsgränserna är jättebra men en läkarutbildningplats kostar mycket pengar och Sverige borde betala för ungefär så många vi räknar med att behöva. Sedan kanske en del av de som utbildas i Sverige väljer att jobba i andra länder och en del som utbildats i andra länder kommer hit.

Ilan Sadé sa...

Ja, precis. När i stort sett alla som läser till läkare i Sverige får jobb; när i stort sett alla svenska medborgare som läser till läkare i Danmark får jobb i Sverige; samt när Sverige trots detta efterfrågar fler läkare, kan inte staten komma och säga att det utbildas tillräckligt med läkare.

Gärna utbyten över gränserna, men vi får se till att det blir lite jämvikt på det hela.