25 augusti 2006

Regionalisera TV2

I gårdagens och dagens Skånska Dagbladet kan vi läsa om att SVT har planer på att lägga ned storstudion i Malmö. Framöver blir det, enligt planerna, bara stora programstudior i Stockholm, Göteborg och Umeå. Detta har fått en riksdagsman från sossarna, Johan Andersson från Eslöv, att kritisera SVT.

Men snälla nån. Vad hade ni förväntat er?

Tänk dig istället tanken att vi hade en regionalt ägd public service-kanal, d v s att SVT2 helt enkelt delades upp och gick över till regionala stiftelser. Vi hade kunnat se ordentliga regionala nyheter och granskande samhällsjournalistik. Vi hade kunnat se talk-shows och galor med regionala och lokala kändisar. Vi hade kunnat se ett och annat TV-drama producerat i vår närhet. Vi hade kunnat se program inom kultur- och fritidssfären med bättre träffsäkerhet.

Låt oss gå några steg längre än att gnälla på en SVT-ledning i huvudstaden.

1 kommentar:

Malte Lewan sa...

Jag bara tänker på Malmöfestivalen. Det fanns inget tv-forum för att se festligheterna, höra kommentarer, intervjuer, få tips och information. Man kan bara läsa om det dagen efter i Sydsvenskan eller Skånskan. Här krävs ett genomgripande medialt systemskifte som kastar gamla värderingar på soptippen.

Det lokala, som t ex festivaler eller lokala politiska debatter finns i ett fullständigt tv-medievaccum. TV är det i särklass mest influentiella mediet och där finns inget lokalt eller regionalt. På så sätt fostras generation efter generation i nationalstatsperspektivet med en bedövande styrka. Idag är det t ex omöjligt att höra en genomsnittskåning presentera sig just som...skåning utomlands - inte ens i Köpenhamn!

Efter detta brandtal från min sida är lösningen precis som du säger att vi tills vidare låter t ex SVT1 vara kvar och delar upp SVT2 efter regioner. Viss samsändning mellan olika regioner i SVT2 kan tillåtas, åtminstone i början, men det ska finnas ett procentuellt tak för hur mycket detta kan ske.

Detta förslag borde i en normal värld vara okontroversiellt eftersom en sådan reform redan är ett antal decennier försenat. Men låt det bara bli början på en ny syn på människor och deras offentliga media!