01 mars 2007

Kommittéförslaget: inga överraskningar

Få statliga utredningar har väl fått så stor uppmärksamhet som Ansvarskommittén innan slutbetänkandet ens hunnit bli klart. Förhoppningsvis kommer intresset även fortsättningsvis att vara stort. Mycket har skrivits de senaste dagarna, så någon länklista känns inte aktuellt att lägga ut här.

Min kommentar till det hela, utan att ha hunnit läsa materialet, är att kommittén har både rätt och fel. Rätt i att regioner bör spela en viktig roll i framtiden, fel i tankarna om att hasta fram utan folklig förankring. Jag har sagt det förut, och jag säger det igen: håll regionala folkomröstningar 2010 om framtidens regioner.

Man kan konstatera att kommittén mer eller mindre vill införa dagens skånska modell i hela landet. Detta väcker en hel del följdfrågor. Asymmetri - d v s olika långt gången regionalisering - har blivit en tanke som slagit allt starkare rot på sistone. Den skånska regionen bör inte stå och stampa på samma ställe som idag, utan nu måste vi som är aktiva inom regionpolitiken föra fram förslag som innebär mera nedflyttning av makt än vad Ansvarskommittén törs föreslå. Det arbetet måste vi ta tag i nu.

Inga kommentarer: